Photobucket

Olen viimeisten kuukausien aikana tehnyt tämän kakun tai sen muunnoksia viikottain. Se on erinonomainen arkinen jälkiruoka mutta myönnän kyllä, ettei se maultaan täyskermaista ja sokerista vastaa, eikä tarvitsekaan. Arkikakut on erikseen ja juhlakakut erikseen, eikö niin. Syön myös usein tätä iltapäiväkahvin kanssa välipalana.

Tämän kakun makrot pohjan kanssa ovat suunnilleen, vähän eri aineiden käytöstä riippuen:
Koko kakussa: kaloreita 1840, rasvaa 40g, hiilareita 122g, proteiinia 173g.

Ohjeesta tulee iso kakku, 16 kunnon kokoista palaa. Välipalaksi syön 2 palaa. Yhdessä palassa on 110kcal, rasvaa 4,2g, hiilareita 7,4g, proteiinia 10,3g.

Näitä aineita käytän:

1 mitallinen vanilja- tai keksi-ja-kerma-proteiinijauhett
1000g maitorahkaa ja
450  vähärasvaista ja -sokerista jogurttia tai naturejogurttia ja hedelmäsosetta
Steviaa (stevia sopii erinomaisesti maitotuotteiden kuten rahkan makeuttamiseen)
Vaniljaa (mulla on purkissa mutta vanilja tangosta olisi varmasti parempaa)
4 munaa, joskus käytän vain 2 kokonaista munaa ja lopun valkuaista
sitruunan mehua
Vaniljaa talgollinen tai purkista veitsenkärjellinen
(marjoja, vauvanruoka marjasosetta, mehutiivistettä, muuta „maustetta“)

Photobucket

Pohjaan:
5 täysjyväkeksiä
1rk, 20gl rouhittua mantelia tai hasselpähkinää PAAHDETTUNA
10g xylitolia. Xylitolissa on huomattavasti vähemmän energiaa, kuin sokerissa. Maun puolesta sopii hyvin pohjaan toisin, kuin stevia.
10g voita
1 rkl sitruunanmakuista oliiviöljyä. Sitruunan maku sopii erinomaisesti pohjaan mutta jos tätä ei löydy, ota vähän enemmän voita.
Kanelia, runsaasti!Photobucket

Sekoita ensin kaikki täytteen aineen munia lukuunottamatta. Tavoitteena on saada hyvän makuinen rahka. Kun rahka maistuu hyvältä ja makealta tulee siitä hyvänmakuinen juutokakku. Munat lisätään vasta, kun rahka on hyvänmakuinen. Ne sekoitetaan mutta sitten ei enää maistella.
Photobucket

Sitten tehdään pohja JOS pohja halutaan tehdä. Minusta se kuuluu olla mutta jos olen tiukalla dieetillä karsin sen pois.

Keksit saa muserrettua mielestän parhaiten kulhossa pyöreäpohjaisella lasilla painellen
Photobucket

Lisää sitten siihen kaikki muut pohjan aineet. Seoksen EI tarvitse olla rasvasta kostea, rasvaa voi tässä hyvin säästellä. Pohja kyllä kastuu täytteen materiaaleista! Makeutta se minusta vaatii ja käytän tähän Xylitolia, missä on sokeria vähemmän energiaa mutta maistuu hyvältä. Eihän tähän niin paljoa makeutta tarvita, että voisi myös kyllä sokeriakin sen lusikallisen pari laittaa…
Jos pohjaan laittaa pähkinää ja/tai mantelia niin tykkään käyttää tälläistä rouhetta paahdettuna. Rouhe antaa kivan struktuurin pohjassa ja paahdettuna vaan kaikki jyvät maistuvat miljoona kertaa paremmilta, kuin paahtamattomina.
Photobucket

Rasvana olen usein käyttänyt pelkästään sitruunan makuista oliiviöljyä. Se toimii hyvin ja tuo kivaa raikkautta.

Irtopohjavuoka on hyvä päällystää leivinpaperilla ihan jo vaan siksi, että sitä on helpompi käsitellä paistamisen jälkeen.. Leivinpaperin saa istumaan hyvin vuokaan kun siihen ensin painaa taitteen vuoan pohjan liittymäkohdassa.
Photobucket

Sitten se on helppo kääntää oikeinpäin ja laittaa pohjan värkit sen päälle
Photobucket

Kaada täyte pohjan päälle kaatamalla se lastan kautta, jottei täyte valuessaan vuokaan, kuljeta pohjaa mukanaan
Photobucket

Paistan kakun 185 asteessa 75 minuuttia. Noin tunnin uunissa olon jälkeen kakku on kohonnut reilusti ja pinta alkaa saada väriä. Vielä vartti ja se on täysin kypsä. Uunista tullessaan se on koholla mutta romahtaa välittömästi jäähtyessään..
Photobucket

Olen kokeillut niin monia juustokakkuja ja todennut mm, että

  • stevia sopii todella hyvin maitotuotteiden makeuttamiseen mutta mielestäni esim juustokakun pohjaan.
  • JOS teet juustokakkuun pohjan tee hyvä. Tämä ohje toimii myös ilman pohjaa mutta älä sorru tekemään täysin mautonta = turhaa pohjaa. Mielestäni kaikki ns. karppijuustokakkujen pohjat ovat aivan karmeita, täysin syömäkelvottomia, mitkä on rapsutettava pois. Jos siis pohja, niin sitten hyvän makuinen.
  • Paahtamattomat pähkinät ja mantelit ovat aika karsean tai vähintäänkin tylsän makuisia. Jos käytät pähkinää tai mantelia pohjassa niin vain paahdettuna. Paahdettuna niitä on vaikea löytää muualta, kuin ravintoloiden tukusta mutta niitä voi paahtaa myös itse pienellä lämmöllä varovasti.
  • Täyteen reseptiä voi muunnella helposti mutta pidä täytteen määrä samana. Tai no, jos tykkäät kovin ohuesta juustokakusta (minä en) niin sit voi materiaalin määrästä karsia. Rahkaan sopii hyvin kookoshiutaleet, kookosmaito (jos ei tarvii rasvoja säästellä), nektariinijugurtti, marjat kuten vadelmat jne.
  • Marjaiset lastenruokasoseet sopivat myös hyvin ja mielestäni ne neutralisoivat proteiinipulverin vähän keinotekoista makua.
  • Olen tehnyt myös pelkällä rahkalla (tuolloin 1500g) mutta siitä tulee mielestäni liian kuiva. Rasvaisesta tuorejuustosta tulee ihanan kermainen, vähärasvaisesta kuiva. Jogurtti tuo kosteutta ilman rasvaa mutta ei se siitä kermaista tee..
Werbeanzeigen