Schlagwörter

,


Karjalanpiirakoita ei nyky-Suomessa taida oikein kukaan enää väkertää itse mutta ulkosuomalaisista tän taidon osaa sitäkin useampi 😀

Resepti on helppo, tässä kuva keittokirjastani. Tosin alla muutama vinkki monituhatkertaisella piirakkakokemuksella:

Käytä mahdollisimman karkeita ruisjauhoja. Vehnäjauhoja tarvitaan sitkoksen syntymiseen. Taikinaa on paljon helpompi käsitellä kun siinä on vähän myös vehnäjauhoja mutta suhteen ei tarvitse olla 50/50.
Sveitsissä myy Coop karkeita ruisjauhoja nimeltä Roggenschrott. Siitä tulee aivan ihania piirakoita. Jotkut tekevät taikinan vain siitä, mutta minun mielestä, kuten yllä mainittu, taikinaa on helpompi käsitellä kun siinä on vehnäjauhoja seassa.

Riisinä käytän „Milchreis“ tai „Risotto“-riisiä. Mikä vain pyöreäjyväinen riisi käy. Maitona kevytmaito, jos sattuu olemaan niin lisään kermaa täyteläisemmän maun tuojaksi. Laktoosittomalla maidolla tehdyistä en tykkää.

 

Useimmiten teen piirakoita yksin mutta karjalanpiirakoita kannattaa tehdä porukalla niin, että esim yksi vääntää pohjia pastakoneella, yksi levittää täytettä ja yksi tai kaksi rypyttää. Näin saa nopeasti tosi paljon piirakoita, helposti useita satoja parissa tunnissa. Tällöin uuni on hitain mutta raa’at piirakat kyllä voi ootella leivinpaperin päällä uuniin pääsyä. Huom! Ne ei voi oottaa esim pöydällä vaikka ois miten jauhoa alla vaan raaka piirakka jämähtää ihan varmasti kiinni pöytään!

Sen sijaan raakoja piirakoita voi myös pakastaa raakana ja paistaa sitten kun haluaa, esim ennen juhlia. Jäädytä tällöin piirakat ensin yksitellen ja vasta kun ne on jäässä, voi ne pinota pussiin.

Taikina kannattaa tehdä hyvissä ajoin ja jos hommaan rupeaa niin tuo 16 piirakkaa on aika vähän. Tee samalla kaksinkertainen taikina, ei sekään iso oo ja riisi riittää kaksinkertaiseen ihan hyvin. Taikina kantsii tehdä heti kun laitat riisit kiehumaan, jotta se kerkee vetäytyä ja nesteet ja öljy tasoittua. Vastasekoitetusta taikinasta on vaikee tehdä ja siihen tulee lisättyä lisää nestettä vaikka vähäisempi riittäisi jos antais sen vaan vetäytyä.

Yksinkertaisen taikinan kun jakaa 16 osaan saa hyvän kokoisia piirakoita, joissa on jotain syötävää. Mua ärsyttää nää coctail-minit, joita saa syödä 20 et alkaa riittää iltapalaksi.. Pyörittele paloista palleroita, niistä patukoita ja paina ne kämmenphjalla lyttyyn. Muodon tulis olla mieluummin selkeesti ovaali kuin pyöreä.

Laita erittäin hyvin jauhotettu taikinalätty pastakoneen telojen väliin (raon koko 2) ovaalin pitkä sivu alaspäin.

.. ja veivaa kahvaa reippaasti. Jos hidastelet, tulee pohjasta epämuotoinen ja se tarttuu teloihin. Jos taikinalätty ois ollu pyöreä, tulis pastakoneesta tooodella pitkä suippo, josta tulisi rypyttäessä kirkkoveneen näköinen piirakka. Jauhota pohja hyvin ja laita se leivinpaperin päälle.

heh, tätä lookkia ei vielä moni ookkaan nähny mutta kukapa haluis hiuksia piirakoihinsa 😉

Ohjeessa sanotaan 3 ruokalusikallista riisiä mutta se on ihan liikaa!! Mä käytän jälkiruokalusikoita ja laitan niillä kaksi reilua lusikallista ja levitän sen tasaisesti. [b]Huomaa jättää kunnon reunat! [/b]Jos levität täytettä ihan reunoja myöten, et saa käännettyä reunoja sisään ja rypytettyä ja täyte pursuilee joka suuntaan.

Varmista, että reuna irtoaa leivinpaperista (tätä varten pohjat kannattaa jauhottaa vielä kerran pastakoneesta tullessa.

Rypyttäminen tapahtuu AINA ylhäältä alaspäin symmetrisesti vasemmalla ja oikealla kädellä (etusormet ja peukku). Jos pellillä on pohjia eri suuntiin, käännä peltiä niin, että voit aina rypyttää ylhäältä alas. Tärkeää on, että sormet on jauhoiset (paitsi jos taikina on hyvin kuivaa niin sit se ei tartu). Rypyttämisestä ei tuu mitään, jos sormet tarttuu taikinaan. Rypyttämisen voi myös keskeyttää, sormia jauhottaa uudelleen ja jatkaa siitä, mihin jäi.

Raakana rypyt näyttää tosi isoilta, syviltä ja jyrkiltä, mutta ne tasottuu paistuessaan ja jos tekis vaan sieviä laineita, ei rypyistä ois tietoakaan kun ne ottais uunista.

Sit vaan uuniin! Ja ulos kun pinta on saanu väriä 🙂

„Voitele voi-vesiseoksella“ ei kyllä mielestäni riitä mihinkään vaan laitan ne ihan kunnolla uimaan!

Kyllä nyt kelpaa 😀

p.s. Ois kiva jos arvostelisit postaukseni tähti-ratingeillä!

Werbeanzeigen