Schlagwörter

, , ,


Koska ulkosuomalaisena en saa leipäjuustoa marketista ja välillä minun on sitä vain ihan pakko saada niin hätä on opettanut tähänkin. En todellakaan tule maalaistalosta tms, millaisesta voisi odottaakin oppineen jotain tämän kaltaista. Opin leipäjuuston teon reseptejä lukemalla ja kokeilemalla. Vaikeaa se ei todellakaan ole mutta sotkuista ja vaivalloista. Uunikin on tän jälkeen karmeessa kunnossa. Mutta juusto on kaiken vaivan arvoista!

Maitoa haen ystäväni Elsbethin mieheltä, joka on maitotilallinen viljelijä. Ja tästä se alkaa!

Leipäjuusto
Pieni pellillinen tai 4 pientä juustoa:
8 litraa pastoroimatonta maitoa
2 rlk juustonjuoksutinta
5-6 tl suolaa

Lisäksi tarvitset ämpärin, muovikoreja, kauhan, mielellään syväreunaisen vuoan, jonka leveyttä voi säädellä, syväreunainen uunipelti. Siivilästä voi olla apua, jos tuntuu, että sitä heraa on niin paljon ettei juustonpalasia löydä seasta ..

Lämmitä maito 38 asteiseksi..

lisää juustonjuoksutin, suola, sekoita ja anna hyytyä noin 5 min.

…riko massa ja kauho koreihin. Korit auttaa heran valumisessa ja niitten avulla saa sopivan kokoisia juustopaloja.

 

onnistuu ilman tätäkin vaihetta, mutta helpottaa lusikointia…

asettele valutetut juustot pellille. Mulla on tollanen pelti, jonka pituutta saa säädettyä..

 

…puristele heraa niin pois niin paljoa ku vaan saat pois…

.. ja laita hyvin kuumaan uuniin.

…älä missään tapauksessa unohda uunivuokaa, sillä sitä heraa tulee vielä ihan rajattomasti.. Kallistele peltiä välillä, jotta mahdollisimman paljon heraa valuu pois ja ettei juustot ui herassa.

Juusto on valmista kun sen yläpinnalle tulee väriä. Pinta saattaa kuplia uunissa vähän, mutta se ei haittaa ja se litistyy kokonaan jäähtyessä.

Aseta esim tarjottimelle jäähtymään.

Uunissaoloaika on pisin aikaväli, joten seuraavan erän kanssa voi vähän odotella. Käytännössä sarjatyö onnistuu hyvin niin, et ku yks erä on uunissa, toinen on koreissa valumassa ja kolmanteen lämmitellään maitoa ja se laitetaan hyytymään.