Schlagwörter


Sukeltelija nimi ei siis tule ihan täysin sattumalta, vaikken myöskään viittaa sillä pelkkään laitesukellusharrastukseen. Mutta fakta on, että käyn sukeltamassa yleensä kerran viikossa lauantaiaamuisin 🙂 Se on vallan mainio harrastus ja sopii meille yhteiseksi harrastukseksi erinomaisesti. Useimmat lomamme menevät sukelluksen parissa ja kuten mainittu, lauantaisin menee aamupäivä sen parissa. Lauantaiaamun dyykin suunnittelu alkaa viimeistään perjantaina riippuen minne aiomme suunnata ja minkälainen sukelluksen on tarkoitus olla.

Tänä aamuna menimme kodistamme vain noin 1okm päähän, taustallani näkyy järvilaivan pysäkin nimi, vaikka tokikaan emme mene veteen laivan pysäkillä vaan turvallisen välimatkan päässä siitä. Vesi oli noin 13 metriin asti samea mutta sen alla hyvin kirkas. Sukelsimme ihan vaan paineilmalla 45 metrin syvyydessä sijaitsevalle seinämälle, jossa hengaili pari tusinaa madetta. Vähemmän syvemmällä hengaili isoja ahvenia mutta eniten pidän tässä sukelluspaikassa vedenalaisesta maisemasta sekä matalalla että syvällä sijaitsevine seinämineen.

Välineistä sen verran niille, jotka eivät laitesukellusta harrasta; päälläni on kuivapuku, joka nimensä mukaisesti pitää minut täysin kuivana. Sen alla minulla on erittäin lämmin alushaalari, jonka materiaali on verrattavissa makuupussiin. Hyvin lämmin siis. Veden lämpötila pintaveden alapuolella on 4-5°C.
Järvet ovat Sveitsissä ihan yhtä pimeitä kuin Suomessakin, mistä syystä jokaisella sukeltajalla on voimakkaan vedenkestävät sukelluslamput. Meillä molemmilla on 100 wattin lamput sekä vielä pienemmät lamput varalamppuina.
Selässäni on kaksi, toisiinsa yhdistettyä paineilmapulloa. Näissä on ennen sukellusta noin 200 barin ilmanpaine. Polkupyörän renkaassa on, kun sen pumppaa todella kovaksi noin 2barin ilmanpaine eli se 200 bar on aika paljon. Tuo tämän päivän syvyys 45 metriä menee vielä hyvin UDG:lla (universal diving gas = ilma) mutta alkaen noin 50 metristä sekoittelemme hengityskaasuseoksen, jossa typen määrä on pienempi kuin ilmassa (ilmassa on noin 21% happea ja noin 79% typpeä).
Sukellusluokitukseltani olen Technical Dive Master advanced trimixiin asti ja mieheni on TDI Instructor trainer kaikilla mahdollisilla urheilusukelluksen tasoilla. Mutta emme ole mitenkään innokkaita kurssien pitäjiä vaan dyykkailemme lähinnä vain omaksi iloksemme 🙂

Werbeanzeigen