Schlagwörter

, , , ,


Olen laitesukeltanut aktiivisesti jo vuodesta 1998 ja matkaillut harrastuksen tiimoilta Punaiselle-, Väli-, Tyynellevalta-, Karibian-, Jää- ja Atlanninvaltamerille ja nähnyt jo lähes kaikki veden eläimet, joita sukeltaja toivoo näkevänsä. Bongattujen eläinten listalta puuttuu valashai, minkä asian halusimme korjata valitsemalla seuraavaksi lomakohteeksi Mosambikin, joka on yksi maailman ns valashai hot spoteista.
Photobucket

Koska kohde on melkoisen erikoinen, harvinaisempi matkakohde Afrikassa näytän tässä kertomuksessa epätavallisempiakin kuvauskohteita, kuten asumuksemme sisältä. Yleensä en kuvaa hotellin vessoja mutta kun Ugandasta tultuamme niin monia kiinnosti, millaisia nämä tämmöiset tilat siellä on, päätin tällä kertaa dokumentoida nekin..

Matkallamme Mosambikissa oli kaksi kohdetta, molemmat lähellä Inhambanen kaupunkia. Ensimmäinen kohteemme oli Zavora, missä on hyvin vähän turismia, käytännössä yksi hotelli, jonka yhteydessä yksi sukellusliike.

Kuvassa vasemmalla hotellin johtaja Charles, joka valitettavasti menehtyi viime syksynä malariaan… Hän oli todella mukava mies, jonka kanssa vietimme useita kivoja iltoja. RIP Charles.
Photobucket

Tämä oli the dive shop
Photobucket

Ja tämä baari, johon kerääntyi väkeä vasta illan jo hämärryttyä..
Photobucket

Naapuritalojen miehiä.. Photobucket

Asuimme olosuhteisiin nähden ylellisesti, Zavoran ainoassa hotellissa. Koska muita vieraita ei juurikaan ollut, asuimme neljän huoneen asunnossa pienen nyppylän päällä, missä kävi jatkuva tuulenviima, mikä oli paitsi ihanan viilentävä, myös hyttysten kannalta miellyttävä asia.
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

täällä saa aina varoa yllätyksiä..
Photobucket

Ja sitten olikin aika mennä sukeltamaan, sen takiahan tänne oli tultu 🙂 sukeltamaan mentiin kumiveneellä, joka vietiin veteen tällä traktorilla. Zavorassa meidän oli tarkoitus nähdä etenkin isoja kalaparvia, haita sekä hylky.
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Ensimmäisten, erittäin onnistuneen sukelluspäivän jälkeen taivaalle kerääntyikin tummia pilviä ja tuuli nousi voimakkaasti.
Photobucket

Photobucket

Niin voimakkaasti, että siihen loppui meidän sukeltamiset Zavorassa. Aallot olivat monta metriä korkeita, eikä veteen menosta ollut toivettakaan muuta, kuin korkeintaan ihan rantaveteen pulikoimaan..
Photobucket

Tapoimme aikaa tutustumalla lähiseutuun ja ihan vain rentoutumalla…Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Sekä teimme päiväretken Inhambaneen.. Tässä kuvia matkalta Zavorasta Inhambaneen..Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Pojat ujostelivat poseerata minulle mutta kun ehdotin, että minä tulen kuvaan myös, niin johan oltiin selkä suorina kuvattavana 🙂
Photobucket

Heti kun auto pysähtyi tien laitaan, tulivat viljelijät myymään tuotteitaan. Ollessamme siellä oli juuri mangokausi..
Photobucket

ja lapset esittelemään aarteitaan. Uulalaa poika olehan varovainen sen puukon kanssa!
Photobucket

Inhambaneen saavuttuamme kävimme ensin paikallisella torilla, missä kuvaaminen ei kuitenkaan ollut toivottua. Mutta muutama näpsäys silti..
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Halusin käydä tervehtimässä Herraa tabernakelin edessä kirkossa mutta yllätyksekseni löysinkin ensimmäisen katolisen kirkon, joka oli lukittu. No, maassa maan tavalla ja mieheni otti kuvan minusta kiertämässä kirkkoa aukinaista ovea turhaan etsien…
Photobucket

Kirkkoa vastapäätä oli vierassatama, joka kyllä näytti melko hiljaiselta..
Photobucket

Muuten vain kulkeskelimme kaupungin katuja, mistä nyt ei juurikaan erityisen imartelevaa kuvamateriaalia irronnut. Tässä esimerkkiä..
Photobucket

Tämän lisäksi Inhambanessa on Portugalin vallan aikana ollut junarata. Nykyisin se on jonkun sortin ulkoilmamuseo..
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Ja kaiken tämän kulttuurin jälkeen päätimme käydä virkistäytymässä ihan oikeassa viiden hotellissa Inhambanessa. Eikä tämä suinkaan ole edes ainoa Mosambikin viiden tähden hotelli..
Photobucket

Viikon kuluttua vaihdoimme odottelupaikkaamme Mosambikin toiseen kohteeseemme, Mosambikin ainoaan „turistikohteeseen“ Tofoon. Siellä majoitumme kohteen viihtyisimpään hotelliinBela Vista Lodge, jossa huomasikin tietyn tosoeron Zavoraan nähden. Lähinnä Tofossa on parempi asia se, että siellä saa valita päivittäin eri ravintoloista, missä syö, kun Zavorassa on vain yksi ravintola, se meidän hotellimme ravintola.

Huoneet olivat tälläisiä mökkejä..Photobucket

Photobucket

Myös katto oli kaislaa, minkä ansiosta niissä kiersi ilma mukavasti, eikä ollut liian kuuma..
Photobucket

Pesutilat oli Tofossa jo ihan tavallista hotellitasoa, eikä Afrikkameiningistä enää ollut tietoakaan..
Photobucket

täälläkin nukuttiin hyttysverkkojen alla..
Photobucket

Photobucket

Tuuli puhalsi edelleen ja aallokko oli kova. Tofossa meidän oli tarkoitus snorklata niiden valashaiden kanssa mutta vaikka valashait ovatkin periaatteessa aina Tofo Beachillä, ei niiden luo voi mennä kun aallokko on niin kova. Photobucket

Kalastajamiehetkin katsoivat huolestuneina aaltoja ja vain harvat menivät vesille..Photobucket

Onhan sitä muutakin tekemistä ..Photobucket

Sukellusliikkeen koirakin, Señor, katseli isoja aaltoja, jotka nousuveden aikaan oli nousta sukellusliikkeeseenkin..Photobucket

Täysikuu se kuulemma aiheutti niin korkean nousuveden…Photobucket

Mutta sitten tuuli alkoi pikkuhiljaa tyyntymään..Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Ja viimein myös aallonkorkeus alkoi laskemaan ..
Tofo Beach
Photobucket

Ja pääsimme sukellushommiin..
Photobucket

Señorilla oli ihana tapa kaivaa hiekkaan kuoppa ja mennä siihen vilvoittelemaan ja tarkkailemaan sukeltajia heidän valmistautuessa vesille lähtöön…Photobucket

Tofossakin ajettiin sukeltamaan kumiveneellä, joka laskettiin veteen rannalla…Photobucket

Photobucket

Sitten oli sukeltajien käännettävä kumivene kaikin voimin ja työnnettävä se aaltoja vasten kunnes oli tarpeeksi syvää, että voi hypätä kyytiin ja ajaa aaltoja vasten..Photobucket

Photobucket

Photobucket

Odotukset oli korkealla ja toivoin viimein näkeväni valashaita. Oppaat sanoivat kuitenkin heti kättelyyn, että koska aallokko oli edelleen kova, hengailevat valashait varmaankin muutaman metrin syvyydestä eli niitä ei näe ohi ajaessa ja todennäköisyys nähdä niitä on aika pieni. Näimme kaikenlaisia muita vedeneläviä mutta minua kaiversi pettymys siitä, etten vieläkään nähnyt valashaita… „Kaikki“ muut tuntemani sukeltajat ovat jo niiden kanssa suketaneet tai vähintäänkin snorklanneet, vain minä en koskaan *huokaus*

Mutta on nämäkin kaverit ihan kivoja!Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Lomamme Mosambikissa oli erittäin onnistunut myrskystä ja etten sen takia saanut nähdä toivomaani valashaita. Mosambik on erittäin kaunis maa ja saimme viettää rentouttavan loman. Ja niin lähdimme kotia kohden…

Photobucket

Photobucket

Werbeanzeigen