Schlagwörter

, , ,


Mitä kaikkea voikaan nauriin lähisukulaisesta Räbestä tehdä?! Sveitsissä sitä ei syödä, vaan koverretaan ontoiksi ja ulkopintaan koristeluja ja niistä tehdään lyhtyjä eli Räbeliechtli! Joka kylässä on tarhaikäisillä Räbeliechtli-kulkueita mutta Sveitsin (ja luonnollisesti maailman, kun muualla tätä ei harrasteta) suurin Räbeliechtli-kulkue on Zürich-järven rannalla sijaitsevassa Riechtenswilissä, reilu 10km meidän kodista. Riechtenswilissä tämä kulkue on massatapahtuma, johon eilen myytiin 20’000 lippua ja artikkeli tapahtumasta pääsi paikallisen sunnuntaihesarin (Sonntagszeitung) sivulle 2 🙂

Eilen oli ihan maailman paras sää Räbeliechtlikulkueeseen! Ilma oli täysin kirkas, edellisenä päivänä oli ollut täysikuu eli se valaisi edelleen kivasti, eikä tuullutkaan. Sade ja tuuli kun ovat faataaleja palaville kynttilöille. Lämpötila oli illalla noin +6°C mutta sen mukaisesti pukeuduttua oli kiva seistä kadunlaidalla ja nauttia juhlatunnelmasta. Ilmassa tuoksui paahdetut kastanjat ja hehkuviini.

Kello 18.25 kuuluu ensimmäinen tykinlaukaus ja sen myötä valot sammutetaan ja vain palavat lyhdyt valaitsevat enää kylää. Ihan kaikkien talojen ikkunalaudoilla ja parvekkeilla on naurislyhtyjä ja näky on todella kaunis vaikka niiden valokuvaaminen onkin hirmusen vaikeaa…

Kello 18.30 kajahtaa toinen kanuunanlaukaus, mikä on kulkueen lähtölaukaus. Sitten tulevatkin jo ensimmäiset soittokunnat, joita seuraa kulkue.

Kulkueessa eri porukat kuten urheiluseurat yms ovat kehitelleet erilaisia näyttäviä kuvioita, jotka tulevat näkyviin ainoastaan Räbeliechtien valaistuksessa.

Vaikka Richterswilin kulkueessa onkin aikuisten tekeleet ovatkin näyttävimmässä osassa edelleen se on perhetapahtuma, jossa lasten tekemät lyhdyt ovat hyvin tärkeässä roolissa. Se on täällä mukavaa, että kulkueeseen panoksensa antaneille hurrataan ja taputetaan. Tässä lasten lyhtyjä:

Myös näyteikkunat on tähän aikaan vuodesta koristeltu lantuilla. Tässä paikallinen optikkoliikkeen näyteikkunaa: