Schlagwörter


Tää on yksi mun ehdottomista bravuureistani, jonka osaan tehdä jopa paremmin kuin ruanlaiton opettajani – rakas anoppini 🙂 Eurooppalaista ruokakulttuuria Itävalta-Unkarin ajoilta:

Marillenknödel eli Aprikoosiknöödeli

Resepti on aika suuripiirteinen mutta käytännössä kymmeniä kertoja toimivaksi koettu. Knöödelit on yleensäkin aika suuritöisiä ja aprikoosiknöödelit erityisesti, sillä niissä on erityisen monta vaihetta. Mutta tulos on todellinen kulinaarinen orgasmi, joten ei ku resepti jakoon 😉

Näitä tarvitaan:

Perunataikinaan:

  • Perunataikina (hyvin samanlainen kuin esim italialainen gnocchi-taikina):
  • Reilu kilo perunoita, esim Bintje on sopiva sortti
  • Kaksi kananmunaa
  • Vähän suolaa
  • Vehnäjauhoja muutamia mitallisia

Aprikoosit:

  • Noin 15 pientä aprikoosia. Pienistä tulee pienempiä knöödeleitä ja ne pysy paremmin koossa. Isoista tulee kuitenkin erittäin hyvän makuisia. Taikina riittää noin 10 isoon aprikoosiin.

Aprikoosien täyte:

  • Tomu- tai hienoasokeria
  • Rummia, mielellään Stroh-rummia..

Useissa ohjeissa suositellaan käytettäväksi rummiin kastettua palasokeria mutta palasokeri on auttamattoman iso aprikoosin sisälle…

  • Voit myös sekoittaa mantelirouhetta seokseen tai täyttää aprikoosit marsipaanilla…
  • Kattilallinen kiehuvaa suolavettä.

Korppujauheseos:

  • Voita
  • Korppujauhetta
  • Sokeria
  • Kanelia
  • Hyppysellinen suolaa

Kuori ja keitä perunat. Survo ne perunansurvimen läpi, lisää suolaa sen verran, että maistuu, kaksi kananmunaa ja sekoita. Lisää vehnäjauhoja kunnes seoksesta tulee muovattava taikina.

Perunoiden kiehuessa viillä aprikoosiin sen kokoinen viillos, että saat kaivettua kiven ulos.

Sekoita sokerista ja rummista tahna ja täytä kiven kolo rummisokeritahnalla. Perunataikina on tahmaista mutta muovaa siitä jauhotetuin käsin levy ja päällystä aprikoosi taikinalla. Taikinapäällyksen tulee olla noin sentin paksuinen eikä aprikoosi saa missään tapauksessa pilkottaa mistään kohdasta.

Muovaile kolmesta neljään perunataikinalla päällystettyä aprikoosia = Raakaa aprikoosiknöödeliä. Laske raaka knöödeli kädestä vain hyvin jauhotetun alustan päälle, sillä löysähkö taikina valuu ja tarttuu alustaan. Siksi valmista vain 3-4 knöödeliä kerralla sillä kypsentämistä odottavissa knöödeleissä valuisi taikina alas niin, että päältä alkaisi hedelmä pilkottaa.

Laske reikäkauhan avulla raaka knöödeli hyvin kevyesti kiehuvaan suolaveteen. Veden tulee maistua suolalta, mutta ei kuitenkaan olla suolasta kirpeä.

Raaka knöödeli uppoaa kattilan pohjaan mutta alkaa pian kellua. Jos se meinaa tarttua pohjaa, eikä ala kellua, tökkää sitä kevyesti kauhalla. Vesi saa korkeintaan kiehua hyvin kevyesti, voimakkaasti kiehuvan veden kuplat rikkoo knöödelin pinnan.

Keitä 8-12 minuuttia knöödelin koosta riippuen.

Valmista raakoja knöödeleitä vain niin monta, kuin kattilaan mahtuu kerralla. Parempi, ettei kattilaa tunge täyteen, ettei vesi jäähdy. Ne myös paisuvat kypsyessään, joten siksikin on parempi jättää tilaa. Tilavassa vedessä ne myös pystyvät kääntyilemään ja kypsymään joka puolelta.

Nosta kypsä knöödeli reikäkauhalla lautaselle.

Kypsennettyäsi kaikki knöödelit valmista korppujauhepäällyste ja lisää kaikki aineet paistinpannulle: korppujauhetta, sokeria, voita ja runsaasti kanelia. Jos rummitäytteestä jäi yli, voi sen sekoittaa tähän mukaan…

Anna voin sulaa, sekoita. Lisää knöölit  pannulle ja pyöritte korppujauhepäällysteessä kunnes seosta on tarttunut kaikille sivuille ja sokeri alkaa karamelisoitua.

Nosta knöödelit lautaselle ja vielä vähän korppujauheseosta niiden päälle.

Knöödeli syödään veitsellä ja haarukassa halkaisemalla se veitsellä..

Malzeit!